15 Ocak 2020

AK Partili Savaş, 42 ülkeye ihracat yapan Retek'i ziyaret etti

Aydın'ın Nazilli ilçesinde fiziki yapısını genişleterek 2023 yılına kadar 20 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefleyen ve bu konuda devlet desteği bekleyen geri dönüşüm fabrikasını ziyaret eden TBMM KİT Komisyonu Başkanı, AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, hükumetin ihracata yönelik hibe ve kredi desteği olduğunu hatırlatarak, istihdam sağlaması için işletmeye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Aydın bölgesinde ilk olma özelliği taşıyan 12 bin 500 metrekare alan üzerindeki iki ayrı fabrikada üretim yapan RETEK A.Ş, İzmir, Denizli ve Aydın bölgesinden toplanan günlük 13 TIR hurda kağıdı işleyerek mukavva haline getirip, yaldızlı yaş pasta ve somon balıkları altlığı üreterek Irak, Suriye, Katar, Kenya, Dubai, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere 42 ülkeye ihracat yapıyor.

MİLLETVEKİLİ SAVAŞ FABRİKAYI GEZDİ

Nazilli'de 80 işçinin çalıştığı geri dönüşüm fabrikasının kapasitesini artırarak, 2023 yılına kadar 20 Milyon dolar ihracat getirisine çıkmayı hedeflediklerini, ancak Organize Sanayi Bölgesinde yeni fabrika kuracak araziyi bulamadığını dile getiren sanayici işadamı Polat Güven, devlet desteği beklediğini söyledi. İşadamı Güven’i ziyaret eden AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, fabrikaları gezdikten sonra işadamını dinledi.

“BÜYÜMEYE HAZIRIZ ANCAK ARAZİ VE DEVLET DESTEĞİ LAZIM”

1983 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra ticarete atıldığını anlatan Makine Yüksek Mühendisi Polat Güven, fabrikanın istihdam ve fiziki yapısını büyütmek için 100 dekar araziye ve devlet desteğine ihtiyacı olduğunu belirtti. Güven; "Bugüne kadar kendi imkanlarımızla büyüdük, destek almış olsak on kat daha büyürdük, yeni yatırımlar yapmak istiyoruz ancak OSB’de bize hitap edecek büyüklükte arazi bulamıyoruz. Ayrıca devletimizin ihracata yönelik desteğinden faydalanmak istiyoruz” dedi.

“ZENGİNLEŞMEK İÇİN ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta istihdam sağlayarak üretim kapasitesini artıran, ihracata yönelik yatırımları yapan ve bu yatırımları artıran sanayici işadamlarına destek olacakları şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Milletvekili Mustafa Savaş; ”Hükumetimizin özellikle ihracata yönelik hibe ve destekleri var. Ülke olarak zenginleşebilmemiz için üretmek zorundayız. Üretirsek istihdam olur, üretirsek ihracat olur, biz de ülke olarak kalkınırız. Üreten ve istihdam sağlayan sizin gibi işadamlarımızın başımızın üzerinde yeri var, bu nedenle de sizi kutluyor ve tebrik ediyorum. Bu nedenle size arazi bulunması konusunda da yetkililerle görüşerek gerekeni yapacağız" ifadelerini kullandı.

"HÜKUMET OLARAK HER DAİM YANINIZDAYIZ”

Aydın'ın istihdam kapasitesinin artıran, ihracata yönelik yatırım yaparak ülke ekonomisine katkı sağlayan RETEK’i ziyaret etmekten memnunluk duyduğunu belirten AK Parti Milletvekili Savaş, "Fabrikanın, hurda kağıtları geri dönüşüme kazandırarak yılda 500 bin ağacı kesilmekten kurtarması öncelikle çok ayrı bir olay. Aydın ekonomisine, Nazilli ekonomisine ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Bu tür fabrikaların sayılarını artırmamız gerekiyor. İlimizde 7 tane OSB var ve bunların kapasitelerini artırmamız gerekiyor. Polat beyin de yer bulma konusunda sıkıntı yaşadığını öğrendik, yardımcı olacağız. Hep söylüyoruz, taş üstüne taş koymak isteyenin elinden tutmak bizim görevimiz."

“İHRACATIMIZ 36 MİLYAR DOLARDAN 180 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ”

AK Parti hükumetinin ihracatla ilgili döviz kazanımıyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Savaş; "İhracatımızın artması konusunda AK Parti hükumeti olarak sürekli çalışmalar içerisindeyiz. Eximbank ve diğer bankalar aracılığıyla kredi desteğimiz var zaten. 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımız 180 milyar dolara yükseldi. Hedefimiz daha fazla ihracat kapasitesini, ihracat rakamlarını daha yükseklere çekme adına hükumetimiz seferber durumunda. Ayrıca ihraç ettiğimiz kalemler içerisinde ithal ettiğimiz ara malların da ülke içerisinde üretilmesi konusunda da ekonomi bakanlığımızın, hazine ve maliye bakanlığımızın ihracatçılara yönelik destekleri var. Bu desteklerimiz artarak devam ediyor” dedi.

Milletvekili Savaş ayrıca Polat Güven’i 2019 yılında vergi rekortmeni olduğunu öğrenince işadamını bir kez daha kutladıktan sonra fabrikadan ayrıldı.