07 Şubat 2015

12 milyona yapılıyordu, artık 4 milyon TL

AYDIN’ın Nazilli İlçesi’nde faaliyet gösteren Retek Selüloz Geri Kazanım Endüstri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı, Yüksek Makine Mühendisi Polat Güven, kağıt geri dönüşüm sektöründe kullanılan, sadece İtalya ve Ukrayna’dan 12 milyon liraya ithal edilebilen, 8 silindirden oluşan kurutma ünitesini, yerli kaynaklarla 4 milyon liraya üretti. Sistemin projesini çizen Güven, üniteyi oluşturacak parçaları İzmir, Denizli ve Nazilli sanayi sitelerindeki ustalara yaptırdı. Yaklaşık 6 aylık bir çalışmayla büyük bir kazanç sağlayan Güven, ünitenin ithal edilmesi durumunda, montajı ve bakımı için yurt dışından gelecek teknik personel masrafından da kurtuldu.

TEKNOLOJİYLE TANIŞTIRDI
Makineyi ithal etmeleri durumunda montaj aşamasında, mühendislik ekipmanlarının da yurt dışından getirilme zorunluluğu olduğuna dikkat çeken Güven, yaklaşık 4 milyon liraya mal olan sistem sayesinde imalat işçiliklerini yaptırdığı yerli firmaların da bu sayede yeni bir teknolojiyle tanıştıklarını açıkladı.

EK İSTİHDAM
Proje kapsamında 15 kişilik istihdam sağladıklarına dikkat çeken Güven, “Kağıt makinesinin kapasitesini ve kaliteyi artırıcı yatırım yaptık. Yatırımın birinci amacı enerji verimliliği, yani üretilen kağıdın ton başına elektrik ve ısı enerjisi tüketiminde ekonomi sağlamak. Sistem sayesinde enerji tüketimi düşmüş olacak. Proje tamamen kendimize ait. İmalat işçiliklerini de yerli firmalara yaptırdık. Bu sayede paramız hem yurt dışına çıkmadı, hem yerli sanayimiz yeni bir teknoloji ile tanıştı. Yurt dışından tedarik ettiğimiz fiyatın yaklaşık üçte birine imal ettik” dedi.